PROJECTORGANISATIE &-ADVIES
Clean Cooking Service
Dit project helpt arme mensen wereldwijd om schoon en rookvrij te koken. In lokaal opgezette units (fabrieken) werken de vrouwen uit de gemeenschap om betaalbare, rookvrije cookstoves te produceren en te distribueren. Deze cookstove werd daartoe door initiator Rolf Boerkoel speciaal ontwikkeld. Vanuit de units worden voorlichtings- en trainingsprogramma's georganiseerd voor en door vrouwen. Er wordt daarnaast momenteel onderzoek gedaan naar de productie van de meest optimale brandstofpellets. Lokaal gemaakt van landbouwafval van lokale boeren.
Voor de Indiase vrouw betekent Clean Cooking een schone, lichte en rookvrije keuken. De kooktijd is veel korter en de kosten zijn laag. Door het gebruik van biomass pellets hoeven er geen gevaarlijke en tijdrovende houtsprokkeltochten ondernomen te worden.

MelmanProducties werkt momenteel aan de ontwikkeling van een duurzaam netwerk en de fondsenwerving. Om dit zorgvuldig en goed te doen is daartoe de BlueMatch Foundation opgezet.
Speciale focus van deze stichting is de uitbreiding van het (internationale) netwerk om op meerdere plaatsen in India units te openen. Kleine fabriekjes om de uitrol en realisatie van de Clean Cooking Service te realiseren. Momenteel richten we ons met name op de ontwikkeling van fabriekjes in de sloppen- en buitenwijken van een aantal steden in India en daarbuiten. Daarnaast werken we aan de ontwikkeling van pellet units. Om op basis van lokaal biomass afval de perfecte brandstof te leveren voor de Ecostoves. We nodigen je graag uit om op de site een kijkje te nemen (www.bluematchfoundation.nl).

Om schoon te koken in sloppenwijken zochten we de samenwerking met twee jonge, Indiase architecten. Van oorsprong werkend bij MindSpace Architects, Inda. Kijk hieronder naar de filmische impressie hoe zij een sloppenwijk-fabriekje voor ogen hebben.

BlueMatch Clean Cooking Service:
BlueMatch slum unit:
BlueMatch Clean Cooking Service:
BlueMatch slum unit:
Op basis van ons idee over schoon koken in de sloppenwijken werd de BlueMatch Foundation genomineerd voor de NRC Charity Awards 2019. In samenwerking met de Willem de Koning Academy in Rotterdam. Zij maakten dit beeld wat pagina groot in t NRC verscheen!